Публикувано на 05.08.2015 / 19:08

Анализатори: Местният вот през 2015 г. ще е сериозно изпитание за политиците

Залогът е огромен и за управляващи, и за опозиция, смятат от Института за дясна политика

Eдно от най-големите изпитания през 2015 г. в политиката ще бъдат местните избори, които ще се проведат през есента. Те ще бъдат рубикон както за опозицонната БСП, така и за управляващата коалиция, смятат от Института за дясна политика.

Местните избори ще са сериозно препятствие за управляващите политически сили, защото на този етап не се забелязва тенденция за общо явяване на изборите. Ако се явят отделно на местния вот, партиите, които подкрепят правителството, ще трябва да влязат в битка помежду си, което би могло да постави на карта нормалното функциониране на изпълнителната власт, според анализ на Института за януари.

Като най-добре представена политическа сила в местната власт ГЕРБ ще трябва да отбранява позициите си, а като най-млада формация Реформаторският блок ще търси добро представяне в големите областни центрове и най-вече в София.

Залогът е огромен както за ГЕРБ, така и за Реформаторския блок. Ако се представи зле на местните избори и загуби в градове като София, Пловдив, Бургас или Варна, ГЕРБ ще бъдат принудени да преосмислят участието си в настоящата коалиция, което може да доведе до предсрочни парламентарни избори.

В същото време при слабо представяне на местните избори, Реформаторският блок ще се раздели с амбициите си за дългосрочно участие в политическия живот и по всяка вероятност ще се обезличи в следващите години.

За БСП местните избори пък ще бъдат вододел по отношение на мащаба на партията. При лошо представяне социалистите ще рискуват да се превърнат във второстепенна политическа сила, коментират анализаторите.
Тяхно добро представяне обаче би ги върнало в играта и би било силна заявка за връщане на двуполюсния модел.

Основната битка на БСП по време на местния вот ще бъде най-вече с АБВ, за които изземането на позиции от столетницата ще бъде решаващо. Дали участието на АБВ в управляващото мнозинство заедно с още три десни партии е позитив или негатив за младата формация, ще можем да разберем в деня след местния вот.

За Патриотичния фронт местните избори няма да имат решаващо значение, защото традиционно структурите на формациите в него не зависят силно от местната власт. Въпреки това резултатите от вота ще дадат представа за кондицията, в която се намира формацията. Решаващ фактор за фронта ще бъде начинът, по който ще се явят партиите в него на местните избори. Ако те се явят заедно, както се случи на парламентарните избори, фронтът може да се заяви като дългосрочен политически проект и да се бори за трайно участие в парламентарната и дори в изпълнителната власт.ю

Най-важната задача пред всички политически сили през 2015 година трябва да бъде стабилизирането на страната и създаване на условия за икономическо развитие, посочват от Института за дясна политика.

Голямото предизвикателство пред управляващата коалиция е да преодолее различията между съставляващите я формации и да насочи усилията си към темите, по които може да бъде постигнат естествен консенус.

Според анализаторите реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени.

Анализът на Института сочи, че като един от основните проблеми в първите месеци на настоящото управление се е очертала вътрешната комуникация в рамките на коалицията. Най-видимият симптом на този проблем беше свързан с предложението на финансовия министър Владислав Горанов за провеждане на пенсионна реформа, без тя да е съгласувана с партньорите в коалицията. Липсата на предварителен диалог породи излишно напрежение в управлението.

Добре е политическите сили, които подкрепят правителството, да изработят ясен механизъм за вземане на стратегически решения, който да предотврати подобни недоразумения и да пресича в зародиш превръщането на комуникационните проблеми в политически с потенциал за предизвикване на правителствена криза, коментират анализаторите.

Въпреки че основната задача на настоящото правителство е осигуряването на стабилност, това не означава, че то няма потенциал за извършване на реформи в определени сектори, в които може да бъде постигнат консенсус между подкрепящите управлението партии. Като консенсусна тема все повече се оформя реформата в съдебната власт, като до този момент стратегията на правосъдния министър Христо Иванов не е получила своя алтернатива. За да бъдат осъществени голяма част от мерките, които предлага Иванов, е необходимо конституционно мнозинство, смятат от Института за дясна политика.

В този смисъл, за да бъде осъществена реформа на съдебната власт, освен че трябва да бъде постигнат консенсус вътре в управляващата коалиция, ще трябва да бъде получена или подкрепата на БСП, или подкрепата на ДПС. Със сигурност това е трудна, но в никакъв случай неосъществима задача. Като приоритетни политики през 2015 година трябва да бъдат изведени тези, които могат да донесат икономически растеж в краткосрочен план.

Такива са радикалното намаляване и премахване на административната тежест върху икономическата инициатива и предприемачество, усвояването на европейските фондове, санирането на панелни жилища с държавни средства и постигането на финансова дисциплина. В тази връзка като основен успех през първите седмици от мандата на настоящото управление може да се отчете безпроблемното приемане на бюджета за 2015 година, се посочва в анализа.

източник: investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>