Публикувано на 18.08.2015 / 12:01

Битката за избори 2015 отдавна е започнала, но краят й не е предизвестен

Структурите на ГЕРБ отдавна са в предизборна кампания и едва ли има някой, който не е забелязал засиленото медийно присъствие на Бойко Борисов и неговите съпартийци. Пътни възли, стадиони, спортни зали, животворни извори, базилики, крепости… той винаги е там. И всичко това е нормално. Бойко отдавна е овладял до съвършенство особеностите на българската народопсихология и се справя повече от прекрасно с нейното манипулиране, а още по-лесно е, когато разполагаш с целия властови ресурс на държавата, имаш неограничен достъп до пари и медии и единственото, което трябва да направиш е да държиш изкъсо структурите си, да ги накараш да работят и да ограничиш медийните им изцепки до минимум.

Въпреки всичко това победата на ГЕРБ на местния вот на 25 октомври няма да бъде толкова лесна.  Или поне не навсякъде.
Сериозни битки се  очертават в кметската надпревара в Пловдив, Хасково и Варна. Пред БСП стои задачата, ако не да разшири, поне да запази кметските места в осем областни града (колкото има в момента), за ДПС – дали ще има пробив в друг областен център със смесено население извън Кърджали.

bb

В Пловдив ГЕРБ отива разцепена на изборите, след като бившият областен управител на града и до скоро депутат от партията на Бойко Борисов – Здравко Димитров, ще се яви като независим кандидат. Той вече получи благословията на пловдивския митрополит Николай, който дори го насърчи да се яви на изборите. Димитров има подкрепата още на ДСБ, СДС, БЗНС на военния министър Николай Ненчев и Национална партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмалиов.

Срещу сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев, който ГЕРБ издига за втори мандат, ще се изправи и предшественикът му Славчо Атанасов като кандидат на Патриотичния фронт (ПФ). Атанасов стана кмет през 2007 г. с номинация от тогавашната коалиция между ГЕРБ и ВМРО.

В края на август се очаква да стане известна и кандидатурата на БСП за кмет на Пловдив, като има вероятност това да е местният лидер на социалистите и бизнесмен Георги Гергов. Той е с най-много номинации от първичните структури – 64, следва го председателят на групата общински съветници на БСП в града и директор на Английската гимназия Николай Радев с 40 номинации. Бившият заместник-министър на образованието и дългогодишен директор на Математическата гимназия Кирчо Атанасов е издигнат от шест основни организации. С по две номинации са общинската съветничка и управител на СПА център Новотел – Пловдив Минка Сърнешка и инж. Петър Бояджиев.

БСП все още няма кандидат за кмет и в Хасково, но там интригата е дали претендентът на ГЕРБ – областният управител Добри Беливанов, ще успее да отстрани сегашния кмет Георги Иванов, който е разследван за престъпление по служба. Кандидатурата на Иванов за пети мандат все още не е издигната официално, но се очаква той да бъде подкрепен от партиите в Реформаторския блок, от която коалиция синът му Станислав Иванов е депутат.

Социалистите са водили разговор както с лидера на „Екогласност“ и бивш депутат за кратко в миналия парламент Емил Георгиев (Екогласност), така и с бизнесмена Минко Ангелов. АБВ също няма засега свой претендент. Колкото повече са кандидатите, толкова по-голямо ще е разпиляването на гласовете и съответно по-големи шансовете Иванов да спечели пети мандат.

Във Варна също се очаква оспорвана надпревара. Срещу сегашния кмет Иван Портних, който ще се кандидатира за втори мандат от ГЕРБ, са издигнати достойни претенденти, трима от които ще са независими. Това е бизнесменът Чавдар Трифонов Анелия, зад когото застава ДСБ, бившият министър на образованието в кабинета „Орешарски“ Анелия Клисарова, подкрепена от БСП, както и бившият министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски и бивш шеф на пристанището в морския град Данаил Папазов, издигнат от гражданска инициатива „Живот за Варна“. Патриотичният фронт и АБВ все още не са обявили дали ще издигнат свои кандидати или ще подкрепят някой от номинираните.

Интересен сблъсък се очаква и в Русе, където вторият мандат на сегашния кмет Пламен Стоилов (ГЕРБ) ще бъде оспорен от предшественика му Божидар Йотов (БСП). В надпреварата влиза и депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, който може да получи подкрепа и на част от партиите в Реформаторския блок. Там АБВ издига мениджърът Стелиян Стефанов, който беше и кандидат за лидерското място в АБВ, когато Георги Първанов подаде оставка.

В Плевен се очаква остър двубой между Димитър Стойков (ГЕРБ), Георг Спартански (Реформаторския блок), съветника в министерството на спорта Цветан Антов (АБВ) и Антон Георгиев (БСП).

Сегашните кметове на Кюстендил и Монтана – Петър Паунов (за трети мандат) и Златко Живков (за пети мандат), които се очаква да се кандидатират за нов мандат с подкрепата на Реформаторския блок, изглеждат безалтернативни. В Монтната ГЕРБ номинира сегашния кмет на монтанската община Георги Дамяново – Дилян Димитров, който е и областен лидер на партията на Борисов. БСП и АБВ също не са издигнали кандидати в двата областни града.

Според социологоческите проучвания победата на ГЕРБ е сигурна в София, Бургас и Стара Загора, където управляват и смятаните за най-успешни кметове на ГЕРБ. В столицата третият мандат на Йорданка Фандъкова ще бъде оспорен от социолога Михаил Мирчев (БСП) и депутата от Реформаторския блок и бивш общински съветник Вили Лилков. Без сериозна конкуренция Димитър Николов тръгва към третия си мандат начело на Бургас и вероятната подкрепа на Реформаторския блок, там БСП номинира адвоката и местен лидер Евгений Мосинов. Живко Тодоров също няма сериозна конкуренция за втория си мандат в Стара Загора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>