Публикувано на 07.08.2015 / 14:11

Борис Касиков от „Господарите“: Варна е България

kasikovИмаше години, в които всички завиждаха на варненци. Жителите на морската столица се приемаха за докоснати от съдбата, затова че са имали щастието да се родят и живеят във Варна. Варна е градът на морето, купона, любовта…

Самата Варна е така очарователна и неустоима, че дори и най-нескопосаният ремонт не може да я загрози.

Този текст не е за ремонтите, които се случват винаги по време на избори. Не е и за предизборните обещания, които никога никъде не се случват. Този текст е за Варна, която не спира да се застроява. Алчно, безогледно и винаги „напълно законно“.

За големия морски град с един футболен клуб в „А” група.
За морската столица без стадион.
За Алея 1 с луксозните ресторанти, менте-алкохол и миризма на мърша.
За ремонта на центъра (може би 7-ми за последните 15 години) – ремонт, продължаващ вечно.
За „Максуда”, която никой не смее да пипне, поради употребата ѝ във време на избори.
За кв. „Чайка”, където „трябва да се строи“ в зелените площи.
За Морската градина или жк „Морска градина“. Или Паркинг „Морска градина“.
За свлачищата с хотели отгоре.
За интеграцията на ромите в кв. „Възраждане“.
За варненската полиция и нейната полюция по адрес на организираната престъпност.
За липсата на виновни за смъртта на Пламен Горанов и още 13 души в „Аспарухово“.
За разликите в начина на живот в зависимост дали си от ТИМ, дали си с Гуцанов, или дали си с Кирил Йорданов.
За факта, че хората от администрацията на позорно подалия оставка бивш кмет на Варна най-безочливо останаха в Община Варна.
За признанието, което Портних няма да направи, а имено друг факт – кметът може да е нов, но Общинският съвет си е все стария.

С години Варна се краде и разпродава. Общински терени минават в ръцете на алчни чичковци, близки до един или друг общинар. С години във Варна нещата се правят единствено с цел кратковременна печалба, изборна победа и нищо друго.

Варна е България, така както варненци изписаха с телата си по време на февруарските протести. Във Варна всичко е феодално, скрито-покрито и някакси пред свършен факт. Във Варна няма частни и честни медии. Няма хляб за творците и интелигентните. Те си отиват. На тяхно място идат служители. Като охранителите в мола, които пребиха до смърт нещастния Нягол.

Казват, че протестите във Варна имат елемент на провокация. Сякаш нямаше такъв елемент по време на протестите на „Орлов мост“? Това прави ли народния гняв необоснован? Нима не разбираме, че точно наличието на провокатори е индикация за наличие на истински проблеми, обект на обезличаване от диригентите на провокации и контрапротести?

Време е да се разбере едно, каквото и да се случва, колкото и да се краде и разпродава, Община Варна няма как да унищожи самочувствието на варненци.

А варненци сме горди хора. И няма да се спрем пред всяка крайност, особено когато ни писне.

Варна има потенциал да се превърне в перлата на Черноморието. Била е и пак ще бъде. За целта трябват две неща: визия за бъдещето, не само на инфраструктурата, но и на хората. И един работещ в пряк диалог с гражданите градски мениджмънт, в условия на прозрачност и постоянна битка с корупцията.

Време е реплики от типа „Всички знаем неговото име, но няма как да го кажем“ да останат в историята.

Време е виновните за кражбите и разпродажбите да намерят топло място в килия с южно изложение…

На 5 август в Общината влязоха 5 групи протестиращи. Всичките с реални и оправдани искания. Без популизъм, без задни мисли. И ако на 7 август в Общината влязат 7 групи протестиращи, това не бива да учудва никого. Защото варненци сме гледали всички филми и сме играли всички мачове. И ако някой посяга на града ни, посяга и на нас.

А никой не обича да му посягат. Нали така, г-н Янко Станев?

снимка: gospodari.com
източник: novanews.novatv.bg

Коментари за
“Борис Касиков от „Господарите“: Варна е България”

  1. арх.Борис Ташков казва:

    Споделям казаното от варненци!
    За да спре презастрояването на гр.Варна ВОС трябва да промени и намали параметрите на застрояване на Варна Кинт и Кпл и да увеличи Коз! Съгласен съм с изложеното от председателя на СДС Одесос Варна и менте демократи като лицето Янко Станев, инкубатор и развъдник на корупцията във ВОС и Варна е недопустимо да бъдат в листи за съветници и да се гласува за тях!
    В тази връзка изцяло подкрепям зова за истина във Варна на г-н Николай Бошнаков.
    Варна вслушайте се в гласа, в зова за истина на Николай Бошнаков!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>