Публикувано на 11.09.2015 / 20:55

Варна, 287 роми от Максуда ще гласуват с регистрация на несъществуващи адреси

По този начин ромите отново ще могат да гласуват в случай, че някой им плати или ги контролира да гласуват за кандидат в район Младост.

Сега, след началото на поредната акция за събаряне на незаконни къщи, техните обитатели остават в т.нар. „уязвими социални групи“ като към проблемите им бе добавена и липсата на дом преди зимата. Техните избирателни нагласи могат лесно да бъдат манипулирани с обещания за решаването на жилищни, продоволствени и други проблеми.

Допълнителен проблем в случая е и фактът, че данните, цитирани в писмото едва ли са точни защото напълно съвпадат с посочените от администрацията на районното кметство още на 12 август – седмица преди акцията по разрушаването.
Тогава Христо Христов, който все още е с повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура по подозрения за участие в организирана престъпна група за имотни измами, съобщи, че според Националната система за гражданска регистрация „ЕСГРАОН“ в определените за събаряне 58 къщи в „Максуда“са били регистрирани 520 души.

hristo ochila

Христо Христов – настоящ кмет на район Младост от ГЕРБ

Близо 300 роми, от разрушените на 20 август т.г. незаконни къщи във варненското гето „Максуда“ ще могат да гласуват на предстоящите кметски избори във Варна независимо, че адресите, на които са регистрирани, вече не съществуват. Това показва справка, предоставена на „Дневник“ на 9 септември от кметството в район „Младост“, където се намира най-голямата циганска махала в града.

romi maksuda hristo hristov

Справка от районното кметство по искане на Дневник

Сравнение с данните от последните избори за местна власт във Варна – редовните през 2011г. и частичните от 2013г. показва, че такъв брой гласоподаватели представлява около една шеста от необходимите за решаването на изхода от предстоящия вот.

„Към настоящия момент не живеят на адресите си 520 души, от които до 18 годишна възраст 233. От направената справка в националната и локална база данни се установи, че адресите им не са заличени“, гласи справката, подписан от кмета на район „Младост“ във Варна Христо Христов.

На 20 август, по официални данни на районното кметство „Младост“ в „Максуда“ бяха съборени 46 къщи, като събарянето на останалите 12 е определено като „предстоящо“. Но въпреки това в справката от вчера броят на хората, за които се твърди, че вече „не живеят“ на адресите си е отново 520 души.

Точността в случая е важна, тъй като ромите от „Максуда“ и останалите гета във Варна формират основния контингент на купените гласове, които през последните години решаваха изхода от изборите за местни органи на властта във Варна.

На последните редовни избори за местна власт във Варна през 2011г. бившият кмет на града Кирил Йорданов спечели третия си мандат с разгромяващите 92,6 % (или 2 325 гласа) от действителните бюлетини именно в секции, където гласуват предимно роми. Става дума за 10 варненски секции, намиращи се в районите „Аспарухово“, „Владиславово“, „Одесос“, с. Каменар и „Младост“.

Друга справка показва, че на частичните избори за кмет на Варна, проведени на 30 юни 2013г., кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели пред независимия си конкурент Христо Бозов само с около 2 хил. гласа. Това само потвърждава факта, че подобен брой избиратели ще бъде достатъчен за решаването на изхода и от предстоящите редовни избори за местна власт.

Около 2 хил. гласа е и „тежестта“ на един съветник в 51 членния Общински съвет във Варна.

Пак толкова избиратели са необходими и за определянето на превес при определянето и на районните кметове в общината.

Според членове на Общинската избирателна комисия до момента не е известен случай, при който адресните регистрации на граждани, живели на вече несъществуващи адреси да са били заличени.

Потвърждение на тези твърдения е фактът ,че пак по данни на районното кметство „Младост“ в списъците на службата за гражданска регистрация все още фигурират и 15 души, живели някога на ул. „Ралица“ №2. Постройката, която се е намирала там, е била разрушена преди години при изграждането на кръгово кръстовище на ул. „Девня“, но обитателите й продължават да се водят по адресна регистрация на същото място, тъй като отписването им може да стане само по тяхно изрично желание.

В средата на юли м.г., по време на друга акция по разрушаване на негодни за обитаване общински сгради, от кметство „Младост“ във Варна предоставиха на „Дневник“ данни, според които поне двама бивши кметове на района са издавали невалидни служебни бележки за настаняването на бездомни ромски семейства в тях. След събарянето на къщите, обитателите им изгубиха правото да получат общински жилища, тъй като бяха категоризирани като „самонастанили се“ в общински имоти. До момента не е известно дали и техните адресни регистрации са заличени.

Анализът на изборните манипулации през последните 20 години у нас показва, че именно маргинализираните обществени групи са най-сериозната част от арсенала на т.нар. „брокери“ на платени гласове.

Те най-често разполагат с надеждни контакти в местните администрации от където получават бази данни с хората, настанени в общински социални бази, ползващи социални помощи, патронаж и др. Под заплахата, че могат да бъдат лишени от тях тези хора лесно се поддават на натиск за гласуване в полза на един или друг участник в изборите.

Около 300 такива гласа бяха „произведени“ на 20 август само в едно от варненските ромски гета – „Максуда“.

източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>