Публикувано на 15.09.2015 / 13:47

Как партиите крадат лични данни за избори и как ни защитава държавата

Из Фейсбук профила на Боян Юруков:
Помните ли скандала с крадените лични данни, които доста партии използваха, за да подкрепят кандидатурите си на предишните избори? Сега пак има възможност да проверите на сайта на ЦИК и да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни (ето тук)

Из личния блог на Милен Георгиев – MilenG.eu:
Въпросната комисия обаче освен да пуска абсурдни становища блокирайки eGov и работата на ЦИК без реална полза за личните данни, явно не си върши работата и в проверката на въпросните очевидни кражби от страна на партии и НПО-та. Ето една история за такъв сигнал от последните избори.

Всичко започна с ето този блог-пост на Боян Юруков, в който той обясняваше начина да проверим, дали някоя партия не е използвала ЕГН-то ни за участие на парламентарните избори през 2014 г. Същата вечер направих проверка и се оказа, че съм подкрепил Българската национално-патриотична партия. Не бях чувал за нея и това означаваше, че са си послужили с фалшификация за да съберат подписите, трябващи им за участие в изборите.

cik jalba milen

Веднага попълних формуляра, който Боян предлагаше в блога си и изпратих с препоръчано писмо жалбата, срещу неправомерното използване на личните ми данни в Комисията за Защита на Личните Данни.

С това започна 17-десет месечна (дотук) процедура, която струва доста пари на данъкоплатците. По-долу я описвам накратко:

28.04.2014 – От комисията ми изпратиха имейл и куриерска пратка, с информация, че съм пропуснал да сложа ЕГН към жалбата (всъщност пропуска е на Боян, който не беше предвидил такова поле в бланката си). Върнах им имейл с моето ЕГН и те потвърдиха, че я приемат

02.10.2014 – Получих мейл и куриерска пратка, с която КЗЛД потвърждаваше, че жалбата ми ще бъде разгледана по същество.

14.11.2014 – Получих уведомление, че ще бъда потърсен от РУ на МВР за да дам образец от подпис.

25.11.2014 – По телефона с мен се свързаха полицаи от районното управление, след което отидох при тях и на специални бланки се подписвах прав и седнал по няколко пъти.

27.07.2015 – Получих куриерска пратка и мейл, че е направена графологична експертиза на подписа ми и по жалбата ми ще има открито заседание на комисията на 31-Юли. Не ми казаха резултата от експертизата.

21.08.2015 – Получих куриерска пратка и мейл, че по жалбата ми ще се проведе открито заседание на 23-ти септември. Отново не ми казаха за резултата от експертизата.

Изводите до тук:

1. Интернет сайта на ЦИК е добро решение за проверка дали някой не злоупотребява в вашите лични данни. Откритите данни правят изборите по-честни.

2. Процедурата за доказване на флашификацията е много дълга и скъпа за данъкоплатците. Това се отнася и за много други процедури в нашата държава.

3. Бъдете търпеливи и доказвайте истината, дори и това да ви струва много нерви и време. Това е единственият начин да изолираме тарикатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>