Публикувано на 09.12.2015 / 15:40

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, Радан Кънев сваля доверието от Борисов

Преди минути, след гласуване на текстове, свързани с квотното разпределение във ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов поиска думата и обяви, че подава оставка.

Министърът заяви това след като парламентът запази ревизирания вариант на разпределението на квотите в магистратската и парламентарна квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет.

„Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена,“ каза Христо Иванов, цитиран от „Дневник“.

Той добави, че с това гласуване стана важна голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне, каза министър Иванов.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов.

Това съобщи Кънев пред журналисти в кулоарите на парламента, след като депутатите приеха предложението на АБВ за разпределянето на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той уточни, че оттеглянето му е лично негово решение и за момента не ангажира с него цялата парламентарна група на Реформаторския блок.

Попитан дали ще има други министри на Реформаторския блок, които ще подадат оставка, както направи правосъдния Христо Иванов, той заяви, че предстои политическо решение както на партията, която оглавява – ДСБ, така и на ръководството на Реформаторите.

Най-вероятно в края на седмицата, когато ДСБ ще проведе семинар в Поморие, ще бъде обсъдено и дали Радан Кънев да остане лидер на партията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>