Публикувано на 17.08.2015 / 17:17

Политологът Първан Симеонов за местни избори 2015

Кой е Първан Симеонов?

Първан Симеонов е политолог, директор на „ББСС Галъп интернешънъл“. Работил е като редактор, телевизионен водещ и продуцент, консултант на предизборни кампании. Част е от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

simeonov

Това са доста важни избори за самите политически формации. За всички има доста голям залог. Залогът за БСП е много голям, защото от тези избори ще проличи дали в БСП е останал някакъв живец, който да върне към активен живот тази партия. Тук БСП много упорито ще се състезава да спечели областни градове.

В изборната нощ най-много се гледат областните градове. Тези избори са доста важни и за двете основни коалиционни формации – Реформаторският блок и Патриотичният фронт, защото те ще покажат кое надделява – дали сметките на отделните парии, или пък политическата логика да се възползваш от инерцията, от това, че си събрал на едно място различни формации, които винаги дават електорален бонус. И РБ, и ПФ имат шанс за ярко представяне на тези избори.

Точно затова те са доста важни за тях, защото политиката в България може да изглежда най-интересна на национално ниво, но нейните корени безусловно са долу в структурите. Изборите и въобще политическият процес се правят главно от структурите, от мрежи, от корени.Тези корени се създават именно на местните избори.

За ДПС това също ще бъдат важни избори, защото ДПС са показали в годините, че местните избори не са най-голямата им сила, но в същото време имат амбиции за електорално разширяване – в посока северозапад и други райони, където представянето им е отсъствало. Доста важен пробен камък и за ДПС са тези местни избори.

АБВ е формация, която тепърва трябва да изгради своя скелет. За тях изборите ще са важни и заради отношенията им с БСП. Трябва да се гледа много внимателно къде тези формации ще успят да направят нещо заедно, къде искат и къде не.

За ГЕРБ изборите са важни, защото те са шанс партията още по-безапелационно да се превърне не просто в традиционна част от политическия пейзаж в страната, а във фона на политическия пейзаж. ГЕРБ ще се цели към максимален успех в това, в което е най-силен – в местната власт.

„Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Портних. Може би това е така, защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е доста важно за ГЕРБ място, защото от години Варна се сочи като едно от слабите места на партията в страната. Предполагам, че такива неща ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят”, обясни Симеонов.

Той посочи, че друго много важно нещо от кампанията са предупредителните изстрели към редица кметове. „Най-вече към кметове, които са се вкоренили трайно по места. Третата част от кампанията, която вече започна, е референдумът. Говори се много за него, но по всичко личи, че така оставен с един единствен въпрос, който звучи доста безспорно, не събужда кой знае какви политически противоречия”, допълни Симеонов.

Виждам една тенденция, която се задълбочава на местни избори и тя се съдържа в това, че все по-малко играят конкретните политически различия. Различията в политическата философия, програмите. Все по-голямо значение има крайно прагматичният фактор – клиентелите, мрежите, свързаните фирми, обществените поръчки, зависимите гласове, купените, предвидимите гласове. Това се задълбочава. На тези местни избори ще видим дали продължава тази тенденция.

Втора и много важна тенденция, която виждам в местното самоуправление е, че на много места то заприличва на управлението, което има в национален мащаб. Един политически модел, който се върти около личността на кмета, а около него кръжат различни политически сили, част от които се правят на неубедителна опозиция. В същото време понякога в общинските съвети действат с една прекрасна за тях колективна безотговорност и анонимност.

Трета много важна тенденция е, че все повече масовото съзнание свързва по инерция местните кметове с външния вид на населените места. Малко се говори за икономическото състояние на общините, за финансовото им състояние, за работните места. Малко се говори за това, че местната власт има връзка с начина, по който хората говорят, с джоба им, а не само с тротоарите, велоалеите, градинките и т.н. Понякога изпълнението им е скандално, защото нерядко виждаме и в прословутия пример за управление – София, какво всъщност е изпълнението на градоустройствените решения. Понякога общественото съзнание възприема местната власт с лека наивност и недостатъчност. Пише на сметката й само хубавите неща. Нещо повече, когато се правят местни изследвания, твърде често, ако питате хората накъде върви страната, те ще ви отговорят с един почти инерционен песимизъм. Ако ги питате накъде въври общината им, ще отговорят, че е по-добре. Това означава, че въпросите, свързани с бедността, безработицата, с големите проблеми на страната, биват отнасяни към централната власт, а за местната остава „на баницата мекото”, както казват старите хора. На тези местни избори ще трябва да следим за уродливите практики. Те не бива да се задълбочават. Тази крайна прагматизация и заличаването на политическото не бива да води до масово купуване на гласове.

По думите му най-вероятно политическите формации ще търсят и там електорални ползи. „Например, формациите на десницата по естествен път могат да прегърнат идеята за дистанционното електронно гласуване, защото тя засяга голяма част от техните привърженици, както и един техен електорален резерв, каквито са българите зад граница”, коментира още Първан Симеонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>