Публикувано на 20.09.2015 / 11:05

Референдум 2015 – Николай Стайков: Българите в чужбина печелят от електронното гласуване

staikov

Николай Стайков

Из refeferendum2015.bg:

Най-голямото предимство на електронното гласуване е, че вотът може да бъде променян неколкократно и важи само последната версия. Това означава, че купувачите на гласове не могат да са сигурни, че наистина са “купили” гласовете. Това означава оскъпяване на това изборно престъпление, и ще повлияе със сигурност на общия им брой. Заедно с увеличаването на броя на гласувалите граждани като очакван ефект, можем смело да предположим намаляване на тежестта на купените гласове.

На 25 октомври 2015 г. ще се проведе национален референдум, на който ще можем да гласуваме по въпроса: “Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Този въпрос може да има два отговора – за или против.

Според изискванията на Централната избирателна комисия всяка от страните трябва да има свои застъпници. Симпатизантите на отговора ЗА учредиха инициативен комитет, който се казва Гласувай без граници.

Нашият проект Разходки из Лондон подкрепя електронното гласуване, защото българските граждани зад граница ще имат по-лесен достъп до участие в избори и референдуми, без пътуване до малкото на брой избирателни секции, без опашки за гласуване и без ненужно ползване на хартия.

Представяме Николай Стайков, член на Инициативния комитет Гласувай без граници.

Какво е електронно гласуване?

На референдума на 25 октомври ще се гласува за едно единствено предложение – за или против дистанционното гласуване през интернет като допълнителна опция заедно с традиционното гласуване. Законодателите решиха да изпратят на референдум този доста технически въпрос, вместо директно да пристъпят към неговото въвеждане, може би в началото експериментално, което е доста странно решение, и няма световен прецедент.

Така или иначе, референдумът е насрочен и ние се готвим за него, като нашият инициативен комитет Гласувай без граници ще се регистрира в Централната избирателна комисия като застъпник на каузата “За”. Ние твърдо вярваме в предимствата на това гласуване и в положителната промяна, която то ще донесе.

В България има над 11 хиляди избирателни секции, които са на практика невъзможни за пълен надзор. Технически е много по-лесно да се осигури независим, ако е необходимо и двоен, и троен външен одит над една база данни и възможността за грешки и злоупотреби пада сериозно.

Как българите в чужбина могат да се възползват от електронното гласуване?

Българите в чужбина печелят най-много от въвеждането на електронно гласуване, тъй като така ще се спести много време и усилия за администриране на изборния процес. Знаем, че той е скъп и струва не малко пари на държавния бюджет. За спестените пари и време на избирателите в чужбина вие знаете по-добре от мен.

Интернет гласуването обаче ще помогне и на сериозен брой избиратели в самата България, които пътуват, живеят и учат в друг град или просто не могат да достигнат до урните в този ден. Аз самият пропуснах последните избори за буквално няколко минути закъснение, което звучи малко парадоксално, но полицията беше блокирала Националния дворец на културата заради изборните щабове. С интернет гласуване това не би се случило, нали?

И накрая, очакваме повече млади хора да се включат в изборите. Интернет е тяхната среда.

Как се използва електронното гласуване в другите държави?

Има достатъчно чужд опит, който да се черпи – чрез чип на личните карти, чрез електронен подпис или чрез някакъв вариант на уеб верификация с допълнително издадени лични кодове. Практиките на Естония и Норвегия са най-богати и предлагат много полезни решения за заимстване, както и грешки за избягване. След положителния вот на референдума – а сме убедени, че ще е такъв – тепърва ще става ясно какво ще е българското техническо решения за е-гласуване. Категорично, то трябва да отговаря на опасенията на българските граждани за манипулации и купуване на избиратели и да вдъхва доверие.

Не съм експерт, но по наблюдения на реакциите и опасенията на хората по време на кампанията за събиране на подписи за регистрация на нашия комитет, чиповете в личната карта звучат по-сигурно решение от електронния подпис, защото гражданите вече знаят да пазят своите лични данни и документи. Всичко това обаче предстои да се решава. Важното е какво ще изберат българските граждани на 25 октомври, защото едно “не” би запратило въпроса в глуха линия за поне десетилетие напред.

Какво налага да се подкрепя въвеждането на електронно гласуване?

Ако законодателят бъде задължен от гласоподавателите да приеме тази форма на гласуване, това ще е началото на истинското електронно управление в България, което виждаме че пробива трудно. Електронното гласуване, освен това, улеснява сериозно мажоритарния елемент в изборите, чрез правото на избирателя да пренарежда листите, което е изключително голяма победа за гражданите и фактор, с който партийните елити вече трябва да се съобразяват. Вкарването на повече българи от чужбина и повече хора от самата България е очакваният от нас резултат, който да промени и броя, и профила на гласуващите граждани. Ако успеем в това, можем да очакваме и повече активност и ангажираност в изборния процес, и по-различни резултати. Много неща не ни харесват в българската политика, и ние вярваме, че електронното гласуване е част от рецептата за качествена промяна.

Какви са гаранциите, че един човек няма да събере личните карти на 20, 50 или 100 човека и няма да гласува електронно вместо всички тях?

Разбира се, че са възможни измами, както са възможни и сега, особено в секциите с малко наблюдатели на изборите. Именно затова е важно какво ще е конкретното техническо решение, но само след един положителен вот на референдума на 25 октомври. Ако бъде избран електронен подпис като средство за идентификация вместо генерална смяна на личните карти с чип, според нашите експерти, ще улесни тези манипулации, защото е много по-лесно да дадеш едно устройство, отколкото личната си карта.

znachka evote 2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>