Публикувано на 12.09.2015 / 13:45

Реформаторският блок е против решението на ЦИК за национално номериране на партийните бюлетини на местни избори 2015

След като вчера писахме за скандално решение на Централната избирателна комисия взето под натиска на ГЕРБ и ДПС, което дори не беше обявено на официалния сайт на ЦИК, днес Реформаторският блок се обяви против него. Решението променяше начинът, по който ще се определят номерациите на бюлетините, като се тегли жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините за местни избори 2015 вместо номерациите да са различни в различните общини, както е по закон.

„От Блока ще подадeм жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок.“

Това обяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев.

delchev

Димитър Делчев – депутат от Реформаторския блок

Той определи решението като лош знак за честността на изборите и посочи, че е противозаконно. Според чл. 423 от Изборния кодекс номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии, обясни Делчев.

Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални, заяви Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми. По думите му решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80-ти и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в 4 различни бюлетини.

В резултат на решението на ЦИК ще стане така, че изборните туристи, натоварени по автобуси из цялата страна, да знаят един и същи номер, независимо къде ги закарат да гласуват, каза народният представител.

Това, съчетано със стотиците хиляди фалшиви адресни регистрации, които така и не са заличени, буди съмнения, че се готви подмяна на вота.

Ако членовете на ЦИК искат да променят изборния кодекс, нека го направят както трябва – с промени, гласувани от Народното събрание, призова той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>