Публикувано на 02.09.2015 / 14:56

София, ДПС ще има свой кандидат за кмет на местни избори 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лютви Местан – председател на ДПС

Възможно е ДПС да издигне своя кандидатура за кмет на София за предстоящите местни избори, анонсира Местан още през юни номинацията, като подчерта, че партията има самочувствие за това. Той заяви, че целта не е изборният резултат, а „политическите сили да заявят себе си с кандидати за кметове, за да предлагат идеите си за местното самоуправление и да допринесат за дебатите по време на предизборната кампания“.

Местан отказа да назове името на кандидата с думите: „При нас този процес тече при стриктно спазване на гласуваните от централния съвет процедури. Ние започваме консултациите с местните организации от следващия понеделник и се надявам да завършим процеса за около седмица. Ние не сме партия, която налага кандидати за кметове с решения на председателя или на централното оперативно бюро“.

По информация на „Дневник“ се водят разговори с НДСВ за общо участие в местните избори в София под формата на либерален алианс. В такъв Либерален алианс, но с партията на Христо Ковачки ЛИДЕР, участваха хората на Лютви Местан на местния вот през 2011 г.

В повечето областни центрове ДПС ще издигне кандидати за кметове. „В една надпревара се влиза с амбицията за краен успех. Политическата реалност показва, че това е трудно възможно в повечето областни центрове, но ще имаме кандидати, чрез които ще заявим своята политическа идентичност“, посочи Местан. „Ако политическите сили участват със свои кандидати в една кметска надпревара, само с оглед на реалните си шансове, съгласно социологическите сондажи, то тази кампания се обезсмисля“, допълни още той.

По думите му основният смисъл на изборите е да се сблъскват политическите концепции и да надделее само този кандидат, който предостави най-добра програма за управление. „ДПС е изключителен жив организъм и почти няма общински организации, които да предлагат безалтернативно един единствен кандидат“, коментира още Местан.

Попитан на колко места ДПС би подкрепила кандидати за кметове на ГЕРБ, той отговори, че партията ще подкрепи всичките си кандидати на първия тур. Вторият тур е друг вид политическа реалност, а решението ще зависи на първо място от качествата на кандидатите, добави той. Има едно непреодолимо условие и то е дали те са кандидати от системни демократични партии. Много важна е и оценката на местните структури, отбеляза Местан. Според него не би следвало да се очаква от ДПС на балотажа да подкрепя кандидати на определена политическа сила.

ДПС е партия, която на последно място ще разчита на късмета си за предстоящите местни избори, коментира още той. Ние ще разчитаме основно на силната мотивация на избирателите си и огромния експертен потенциал, който ДПС натрупа в местното самоуправление. Ние сме партия с най-твърдо и устойчиво участие в местното самоуправление. От тази гледна точка няма да ви изненадам с основната цел на ДПС, която е минимум запазване на позициите с реална възможност за разширяването им в местната власт, каза Местан като уточни, че визира преди всичко спечелени кметове на община.

По думите му партията има за цел да постигне избор на 40 кметове на общини, като на места е възможно и взаимодействие с други партии, които имат идейно близки на ДПС. „Ще издигнем свои кандидати за кметове в много голяма част от общините на България. Не се ангажирам с издигане на кандидати във всичките 265 общини, имайки предвид политическата география на ДПС“, посочи още Лютви Местан.

Коментари 2 за
“София, ДПС ще има свой кандидат за кмет на местни избори 2015”

  1. Избирател казва:

    А какво стана с коалиция „БОСТАН“?

  2. Virtual server казва:

    ГоУема каца с мед е София и бидон с масло, има и други благини, абе, хубаво е да си кмет, ще се блажи, яко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>