Публикувано на 07.08.2015 / 13:43

Формула за изчисляване на преференции за общински съветници за местни избори 2015

Формула:

Действ. гласове в общината / Бр. общински съветници = Y (Общинска избирателна квота)

Y х 7 / 100 = Брой гласове за преференция

Едва около 200 гласа ще са нужни за спечелване на място в Общинския съвет на Варна чрез преференция. Това показват сметките на база резултатите за активността на последния местен вот през 2011 г. и промените в Изборния кодекс.

Примери:

Като база за определяне на преференцията ще се използва „общинска избирателна квота“.
От допълнителните разпоредби на Изборния закон става ясно, че квотата се получава при „делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет“.

Резултатите от 2011 сочат, че действителните бюлетини за избор на общински съвет в Община Варна са били 136 787.

При 51 съветници в местния парламент общинската избирателна квота е 2682 (толкова гласа са били нужни на всяка партия, за да вкара 1 съветник).

Ако приемем за база този резултат 7-процентната бариера за преференция тази есен ще е 188 гласа. Еднаква за всички политически сили, регистрирали листа. За сравнение, по другата формула, използвана за избора на депутати, броят на минималния преференциален вот беше различен за всяка партия, според резултата й.
Ако този метод за изчисление беше валиден и за местните избори, бариерата за ГЕРБ щеше да е 2407 гласа, за БСП 1179 и т.н. (отново на база резултатите им от последните местни избори).

Още по-драстично ще е положението в по-малките общини. В Аврен, например, ще са достатъчни 13 гласа, за да сработи преференцията. В Аксаково кандидат с 40 гласа личен вот може от последен в листата да се окаже първи. В най-малката община във Варненско – Бяла, където през 2011 са гласували едва 1549 души, за успешна преференция
ще са нужни само 10 гласа.

Разбира се, всички тези сметки не означават, че всеки, получил 188 гласа, ще стане автоматично съветник. Всички кандидати, преминали прага, ще бъдат подредени според броя на персоналните гласове за тях и ще влязат само тези, които се вместват в бройката мандати, спечелени от политическата сила с общия й резултат. Въпреки това партиите са притеснени, че подредбата на листите им, определена от централите, лесно може да отиде на кино.

 

Коментари 4 за
“Формула за изчисляване на преференции за общински съветници за местни избори 2015”

 1. анонимен казва:

  този , който го е измислил този закон е мислил с всичко друго,но не и с акъла си,ако изощо има…

 2. dobrede казва:

  Здравейте, не разбрах едно: какво става ако гласуваме преференциално за кандидат общински съветник А от партия В: той печели примерно само 120 гласа вместо необходимите 188, за да спечели място.
  (формулата тази година била :
  Действ. гласове в общината / Бр. общински съветници = Y (Общинска избирателна квота)
  Y х 7 / 100 = Брой гласове за преференция = 188) .
  Какво става с тези 120 гласа: отиват в полза на първите в листата на партията В ли? Ами ако тези хора хич не ни харесват? Не намерих информация по този въпрос…

 3. ИВАНКА БИНЧЕВА казва:

  Прилага се следното „правило“ – към преференциалните му 120 гласа се добавят всички гласове от листата , които са без преференции, така първият става много силен и и никой не може да го измести от първото място. Прилича ли ви на правилата за избор на евродепутати – чакам отговор…

 4. Virtual server казва:

  Реално само 90 преференции няма да стигнат за място в Общинския съвет на Стара Загора. Заради вътрешната конкуренция в партийните листи. Но и тук може да се направи прогноза – колко ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>