Публикувано на 25.10.2015 / 16:22

ЦИК извънредно: На избирателя трябва да се дават всички бюлетини

На свое заседание Централната избирателна комисия прие протоколно решение, което да бъде изпратено до всички ОИК и сведено до СИК.

То е че на избирателя се дават всички бюлетини, освен ако изрично той не посочи, че не желае да гласува в референдума или в местните избори.

Това каза Александър Андреев, говорител на Комисията пред БНТ. Той призна, че са постъпили много сигнали, че на хората не се дават бюлетините за референдума.

Общо 82 жалби и сигнали са постъпили до обяд в ЦИК. Една голяма част от тях не са от компетентността на ЦИК и трябва директно да бъдат давани на ОИК, допълни Андреев.

„Има както установени нарушения в рамките на изборния процес, така и за водене на агитация в изборния ден, което е забранено. Има и сигнали, които биха могли да бъдат третирани след съответната проверка като престъпления във връзка с купуването на гласове“, допълни Андреев.

Още от сутринта стотици граждани сигнализираха, че на много места комисиите питат хората дали да им дадат бюлетина и за референдума.

Причината се оказа подробно, но объркващо методическо указание от ЦИК, което различните секционни комисии четат по различен начин.

Междувременно сайтът на ЦИК падна и това затрудни комуникацията между отделните звена от изборната администрация, а от страната започнаха да идват съобщения за куриозни нарушения.

Коментари за
“ЦИК извънредно: На избирателя трябва да се дават всички бюлетини”

  1. Hosting казва:

    Изказването на Борисов може да се счита за забранена в изборния ден агитация. Според Изборния кодекс глобата за това нарушение е отдолв. ЦИК ще разгледа казуса на извънредно заседание като вероятно ще вземе решение да го остави за утре с мотива, че днес има огромен брой сигнали, касаещи самия изборен ден, които трябва да получат отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>