Публикувано на 24.08.2015 / 10:51

Партии и коалиции задължително администратори на лични данни за местни избори 2015

Политическите партии, коалиции и местни коалиции задължително трябва да бъдат регистрирани като администратори на лични данни за предстоящите местни избори.

celkov kzld

Веселин Ценов Целков – член на КЗЛД

Всички политически субекти: политически партии, коалиции от партии, инициативни комитети и местни коалиции са администратори на лични данни.  Като такива те подлежат на задължителна регистрация в КЗЛД, с изключение на местните коалиции, които Комисията е освободила от регистрация.

Гражданите могат да получат информация за актуалната регистрация на политическите субекти и поддържаните от тях регистри с лични данни чрез справка в системата за електронна регистрация на администратори на лични данни еРАЛД, достъпна чрез интернет страницата на Комисията за защита на личните данни – КЗЛД.

Има няколко важни изисквания – да има проследимост на данните и информация кой е събирал данните, както и как се унищожава събраната информация и как да се работи с гражданите.

Освободени от регистрация по Закона за защитата на личните данни са местните коалиции, но и те трябва да поддържат списък с информация кой набира подписи в списъците с поддръжниците на политическите сили, как се предават и как се обработват в коалицията, допълни още експертът.

Целков припомни, че за изборите за Европейския парламент са били подадени 1 600 жалби за злоупотреба с лични данни в списъците със симпатизантите и поддръжниците на участието на партията в изборния процес. След проверките са били глобени 32 партии.

Тогава Комисията позволи онлайн проверка в списъците с подръжниците на партиите. При тези проверки се оказа, че в тях присъстват данните на хора, които не са се подписвали и не са давали подкрепата си за политическа формация за участие в изборния процес. Възможността за проверка на списъците, предоставени от партиите, остава. Тя е „онази спирачка, която ще накара партиите и коалициите да спрат злоупотребите с лични данни“, каза Целков.

За националния вот през 2014 година жалбите вече намаляват на 55, допълни членът на Комисията. „Големите партии и управляващите партии се съгласиха с нашите предписания, безусловно изпълниха предписанията и си платиха наложените глоби“, каза още той.

От 9 часа на 25 август Централната избирателна комисия (ЦИК) ще започне да приема документи за регистрацията на партиите и коалициите за изборите през октомври. От края на август пък ще се приемат документите на инициативните комитети, участващи в разяснителната кампания за референдума, който ще бъде проведен успоредно с местния вот.

Коментари за
“Партии и коалиции задължително администратори на лични данни за местни избори 2015”

  1. Dedicated server казва:

    Обработваните от политическите партии и от инициативните комитети лични данни, в случаите, когато не бъдат събрани законовоустановения брой подписи от избиратели с цел регистриране на кандидатски листи, трябва да бъдат унищожени. Унищожаването на данните трябва да бъде удостоверено с Протокол, подписан от всички членове на инициативния комитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>